Veistäjä

Turkulaistunut humanisti. Lehmipoikain ja torppareiden sukua. Veistäjää aina tarvitaan. Vai oliko se puuseppää?

perjantai 3. elokuuta 2007

Freud ja viimeinen (?) Veistäjä


Matkani päättyy sunnuntaina. Tämä jää viimeiseksi blogimerkinnäkseni tältä matkalta – ja mahdollisesti viimeiseksi blogimerkinnäksi tähän blogiin. Työt alkavat maanantaina (6.8) täydellä teholla. En usko, että aikaa ja intoa jokapäiväiseen kirjoittamiseen enää on. Voi toki olla, että merkintöjä tulee tehtyä harvemmin, kerran tai kaksi viikossa. Pitää miettiä jatkoa parin viikon tauon jälkeen.


Sähköisen matkapäiväkirjan kirjoittaminen on ollut useimmiten hauskaa touhua. Välillä se on tuntunut pakkopullalta, rutiinilta päivän päätteeksi. Nyt kuitenkin tuntuu, että blogin pitäminen pito kannatti. Se antoi matkalle tilkkasen syvyyttä. Pisti vähän ajattelemaan näkemäänsä. Ja blogin äärelle voi palata syksyn kiireissä. Muistella.


Ehkä se on antanut lukijoillekin jotakin? Olisikin kiva kuulla blogin ääreen eksyneiltä palautetta. Näin sähköisesti tai kasvotusten.


*


Paluu Wieniin sujui leppoisasti, ilman kommervenkkejä. Yövyimme lentokenttähotellissa, josta isä lähti aamukoneella Saksan kautta Valtoihin.


Ympyrä sulkeutuu. Olen jälleen yksin matkassa ja yötä hostellissa.


Täytyy myöntää, että alan uupua matkustamiseen. Israelin kuumuus ja kosteus, pitkät päivät ja usein melko rauhaton ilmapiiri veivät loppuviikosta voimat.


Lähes kuukauden kestänyt matkustaminen alkaa kuormittaa aisteja. Uusista paikoista ei innostu enää samalla tavalla kuin alkureissusta. Ja koti-ikävä kasvaa päivä päivältä. On aika tulla takaisin kotiin.


***


Matkustamisen filosofia on merkillinen. Matkalla pakenee arjesta. Onnistunut matka pakottaa avaamaan astit näkemään, kokemaan ja oppimaan uutta.


En tiedä, kasvattaako matkustaminen ihmistä tai sivistääkö se todella. Onko matkustaminen vain hetkellistä etäisyyttä tutusta ja jokapäiväisestä? Onko matka vain välivaihe, josta palataan alkupisteeseen? Jaahas. Been there, done that.


Haluaisin uskoa, että matkalla ihminen pystyy näkemään itsestään ja ympäristöstään jotain uutta. Vaihtamaan näkökulmaa. Rytmin vaihdos luo tilaa uusille ajatuksille.


Tämä reissu tuli hyvään väliin. Sain kaipaamaani etäisyyttä työstäni, kaikesta siihen liittyvästä. Aikaa valintojen tekemiseen. Päätin lopullisesti, että omistan vuoden 2008 opiskelulle ja valmistumiselle.


***

Tänään ja huomenna otan mahdollisimman rennosti. Teen, mitä kerkiän ja jaksan. Huomenna olisi tarkoitus käydä museokorttelissa uudemman taiteen äärellä.


Tänään pistäydyin psykoanalyysin isän Sigmund Freudin (1856-1939) vanhassa kotitalossa, joka on myös museo. Museo ei itsessään ollut kovin hääppöinen. Näyttely oli melko sekava, eikä alkuperäistä esineistöä ollut nähtävillä kovinkaan paljoa (vastaanottohuonetta lukuun ottamatta). Valtaosa Freudin jäämistöstä on Lontoossa, johon hän pakeni 1938, kun Itävalta liitettiin Natsi-Saksaan.


Freudin ura ja saavutukset ovat aina kiinnostaneet minua, mutten häpeäkseni ole tutustunut häneen sen kummemmin. Ostinkin museon kirjakaupasta Freud for Beginners -opuksen, joka pyrkii kertomaan Freudin elämäntarinan ja esittelemään miehen keskeisimmät teoriat tiivistetysti ja hauskasti. Hauskasti kuvitetun kirjan lukaisi pariin tuntiin.


Tunnustan avoimesti, että kevyen ”tietokirjallisuuden” lukeminen on yhtä häpeällistä kuin kokoelmalevyjen kuunteleminen. Mutta myönnän uhmakkaasti harrastavani molempia aika ajoin – kun siltä tuntuu :).


Freud for Beginners väittää, että Freudin ja muiden ensimmäisten pyskoanalyytikot ovat vastuussa ihmismielen kolmannesta suuresta vallankumouksesta. Kopernikus romutti maapallo- ja ihmiskeskeisen maailmankuvan, Darwin evoluutio-oppi sitoi ihmisen eläinkuntaan ja luontoon ja Freudin teoriat alitajunnan vaikutuksista ihmismielen toimintaa romutti uskon ihmisen tietoisuuden ja järjen valtaan.



Freudin ajatukset herättivät aikanaan merkittäviä vastarektioita. Ihmismielen sairauksien ja ongelmien selittäminen lapsuuden kokemusten ja seksuaalisuuden kautta ei istunut vallalla olevaan lääketieteeseen, eikä se miellyttänyt konservatiivis-kristillisten piirien ihmiskäsityksiä. Freudia syytettiinkin asioiden liiallisesta seksualisoimisesta. Freudin seuraajista monet, kuten Jung, ottivatkin etäisyyttä Freudin tulkintoihin.


Natseille Freud oli kauhistus. Hänen kirjojaan poltettiin kolmannen valtakunnan kirjarovioissa. Freud oli saanut juutalaisen kasvatuksen ja piti itseään juutalaisena, muttei ollut uskonnollinen. Pikemminkin hän piti uskontoja ihmismielelle haitallisina ilmiöinä.


Freud kuoli Lontoossa pitkäaikaiseen syöpään syyskuussa 1939, eikä hän nähnyt vihaamansa Natsi-Saksan luhistumista. Freudin lapset säästyivät Holokaustilta, mutta siskonsa kuolivat natsien leireillä.

Tunnisteet: ,

2 kommenttia:

Blogger Jussi-Pekka Hakkarainen kirjoitti...

Kun haluaa kuulostaa haluamattaan latelta, niin voi sanoa, että matkablogisi on ollut erittäin mainio.

Suosittelen, että jatkat kirjoittamista.

8. elokuuta 2007 klo 21.32  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Computador, I hope you enjoy. The address is http://computador-brasil.blogspot.com. A hug.

4. huhtikuuta 2008 klo 19.17  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu