Veistäjä

Turkulaistunut humanisti. Lehmipoikain ja torppareiden sukua. Veistäjää aina tarvitaan. Vai oliko se puuseppää?

perjantai 27. heinäkuuta 2007

Kesäpalatsien aatelia: Belvedere


1600-luvulla aatelisto alkoi rakentaa ympäri Eurooppaa näyttäviä kesäasuntoja pääkaupunkien läheisyyteen.Talviasunnot pyrittiin rakentamaan mahdollisimman lähelle hovia ja kesäasunnot sijoitettiin hieman kauemmaksi keskustasta tai ne rakennettiin vanhojen sukutilojen yhteyteen. Tärkeintä oli, että järjestettäviin kutsuihin saatiin mahdollisimman arvovaltainen edustus.

Wienin kuuluisin kesäasunto, tai pikemminkin kesäpalatsi, on luonnollisesti Habsburgien rakennuttama Schönbrunn. Hyvänä kakkosena tulee Belvedere, jonka rakennutti menestyksellisesti turkkilaisia vastaan taistellut prinssi Eugene. Savoyn sukunimeä kantanut prinssi oli kotoisin Ranskasta. Huhun mukaan hän oli aurinkokuningas Ludwig XIV:n avioton poika. Aurinkokuningas ei huolinut prinssiä Ranskan armeijaan, koska tämä oli lyhyt – ja jälkipolville jäänien aikalaiskuvauksien mukaan – ruma.

Turkkilaisten piirittämään Wieniin vuonna 1683 saapunut Eugene sai keisari Leopold II:lta heti mahdollisuuden ja osoittautui heti lahjaaksi sotilaaksi ja strategiksi. Turkkilaisten tappion jälkeen Eugene palkittiin avokätisesti ja hän sai pysyvän viran Habsburgien hovista. Savoyn prinssi pisti tulonsa poikimaan ja rakennutti 1710-luvulla eteläiseen Wieniin Belvederen kesäpalatsin.

Alkuperäinen Belvedere ei (nykyään alempi Belvedere) oli prinssin mielestä liian pieni ja hän rakennutti nopeasti uuden suuremman palatsin, vanhaa palatsia vastapäätä. Palatsien väliin tuli näyttävä ajan geometristen oppien mukaan suunniteltu puutarha patsaineen ja suihkulähteineen.


Belvederen erikoisuutena ovat näyttävät naissfinksipatsaat, joita on ympäri puutarhaa ja uudempaa palatsia. Patsasvalikoima vähän ihemteyttä, sillä prinssi Eugene ei tiettävästi ollut kiinnostunut naisista – tai ainakaan avioitumisesta. Belvederen peri vanhaksi pojaksi jääneen Eugenen sisarentyttö, joka myi palatsikokonaisuuden (ilmeisesti pilkkahintaan) Habsburgeille. Tämän jälkeen palatsikokonaisuus on toiminut armeijan barkkeina, Habsburgien asumuksena ja taidekokoelmien säilömis- ja esittelypaikkana. Nykyään Belvederen palatseissa on esillä itävaltalaisen taiteen aarteita 1600-luvulta 1900-luvulle.



*

Matkustan illalla Wienistä Tel Aviviin siskolle kylään. Tarkoituksena olisi tutustua Tel Avivin lisäksi Jerusalemiin, Haifaan ja Tiberiukseen.

Israelista tulee varmasti aika erilainen matkustuskokemus kuin Puolasta, Tsekistä tai Itävallasta.
En ole osannut itse huolehtia turvallisuustilanteesta. Mutta jännittynyt tilanne tulee näkymään lentokentällä tiukkoina turvallisuustoimina ja maahantulijoiden haastatteluina. Ja ainakin Jerusalemissa on totuteltava aseistettujen sotilaiden jatkuvaan läsnäoloon. Totuin siihen aikoinaan Egyptissä aika nopeasti, joten eiköhän siihen totu Israelissakin.

Tunnisteet: , ,

1 kommenttia:

Blogger Jussi-Pekka Hakkarainen kirjoitti...

Hei Eric,

matkapäiväkirjasi seuraaminen on ollut tähän saakka erittäin miellyttävää. Ja nyt kun menet sinne Itämaalle, niin voisiko sanoa Ismo Israelille, että lopettaisi tyhmänöä olemisen. Ja samat sanat Paavo Palestiinalle, kiitos. Ole rauhan lähettiläs, ole kyyhky jok' tuo rauhan ja ymmärtävän yhteiselon ihmisten välille. Näin vaatimattomia vaatimuksia minulla, mutta kun sattuu jokainen ilta kun katsoo uutisia. Voisivat jo lopettaa.

27. heinäkuuta 2007 klo 19.40  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu